Paluu pääsivulle
Tempera

Tempera-kvartetti

”Myös Tempera-kvartetti törmäsi Lusiaan Virpi Räisäsen kautta. Olimme tutustuneet Virpiin aikaisemmin eräällä festivaalilla Belgiassa, ja kvartetille jäi olo, että olisi upeaa päästä musisoimaan hänen kanssaan uudestaan. Niinpä olikin suuri ilo, kun Virpi soitti ja kutsui meidät mukaan Lusia-oopperan esittäjistöön. Lusian tarina on vangitseva, ja projekti kuulosti jo ensi kuulemalta erittäin mielenkiintoiselta. On hienoa päästä tekemään yhdessä näin vaikuttavaa teosta tällaisen tekijäkaartin kanssa!”, kvartetin sellisti Ulla Lampela kertoo.

Vuonna 1997 perustetussa Tempera-kvartetissa soittavat Laura Vikman ja Silva Koskela viulua, Tiila Kangas alttoviulua ja Ulla Lampela selloa. Kvartetti on esiintynyt menestyksekkäästi mm. New Yorkin Carnegie Hallissa, Lontoon Wigmore Hallissa, Amsterdamin Concertgebouwssa, Wienin Musikvereinissa, Brysselin Palais des Beaux-Artsissa, Ateenan Megaron-konserttitalossa, Kölnin Philharmoniessa ja Birminghamin Symphony Hallissa. Kvartetti on soittanut myös lukuisilla festivaaleilla, kuten Kuhmon Kamarimusiikissa, Helsingin Juhlaviikoilla, Naantalin musiikkijuhlilla, Korsholman Musiikkijuhlilla, Turun musiikkijuhlilla, Riihimäen Kesäkonserteissa, Viitasaaren Musiikin Ajassa ja Kaustisen kamarimusiikkiviikolla. Huhtikuussa 2015 kvartetti esiintyi Hetan Musiikkipäivillä yhdessä Virpi Räisäsen kanssa.

Kvartetin kokonaislevytys Sibeliuksen jousikvartetoista (BIS Records) sekä Pehr Henrik Nordgrenin 10. ja 11. jousikvartetosta (ALBA) ovat saaneet erinomaisen vastaanoton. Kvartetti on levyttänyt myös Pehr Henrik Nordgrenin kitarakvinteton kitaristi Petri Kumelan kanssa (ALBA) ja Piet Swertsin klarinettikvinteton klarinetisti Roeland Hendrikxin kanssa (Phaedra). Jälkimmäinen valittiin vuoden levyksi Belgiassa 2007. Tempera-kvartetti on kantaesittänyt lukuisia teoksia, ja mm. Pehr Henrik Nordgren ja Paavo Korpijaakko ovat omistaneet teoksiaan kvartetille.

Laura Vikman, viulu
Laura Vikman on toiminut Radion sinfoniaorkesterin 3. konserttimestarina vuodesta 2002 alkaen. Vikman on toiminut myös Helsingin Barokkiorkesterin, Avantin, Kuudennen kerroksen orkesterin ja itävaltalaisen Arpeggione-orkesterin konserttimestarina.

Vikman on esiintynyt mm. RSO:n, Belgian kansallisorkesterin ja ruotsalaisen Musica Vitae -orkesterin solistina sekä Helsingissä Pinchas Zukermanin kanssa Camerata Caprice -kamariorkesterin solistina. Musiikkijuhlista Vikmanille ovat tulleet tutuiksi mm. Holland Music Sessions, Bachfest Leipzig ja Bach-konserttisarja Frankfurtissa sekä Kuhmon Kamarimusiikki ja Tuusulanjärven kamarimusiikki. Vuonna 2002 Gidon Kremer valitsi hänet koesoiton perusteella saksalaisen Chamber Music Connects the World -festivaalin taiteilijakuntaan.

Resitaaleja ja omia konsertteja Vikmanilla on ollut Suomessa, Saksassa, Itävallassa ja Yhdysvalloissa. Istanbulin Bach-festivaalilla hän on vieraillut kahdesti ohjelmanaan J. S. Bachin soolosonaatit ja partitat.

Kilpailuareenoilla Laura Vikman on palkittu mm. J. S. Bach -kilpailussa Leipzigissa ja Beethoven-viulukilpailussa Tsekin tasavallassa. Kuopion viulukilpailussa hän sai vuonna 1995 Yleisradion erikoispalkinnon ja vuoden 2000 kilpailussa sijoittui toiseksi. Vittorio Gui -kamarimusiikkikilpailussa Firenzessä hän ja pianisti Marianna Shirinyan saavuttivat toisen palkinnon vuonna 2004.

Vikman on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Päivyt Rajamäen ja Tuomas Haapasen johdolla. Lisäksi hän on opiskellut Wienin ja Kölnin musiikkikorkeakouluissa opettajinaan M. Frischenschlager ja Mihaela Martin, sekä mestarikursseilla mm. Pinchas Zukermanin, Shmuel Ashkenasin ja Hagai Shahamin johdolla.

Silva Koskela, viulu
Silva Koskela aloitti viulunsoiton opintonsa Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa (nyk. konservatorio) Juha Kankaan johdolla. Hän on opiskellut viulunsoittoa ja kamarimusiikkia myös Keski-Suomen konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa (Mus. maist. 2002), Utrechtin konservatoriossa (Erasmus-stipendiaattina), Lontoon Royal College of Musicissa (MMus in Chamber Music Studies 2000) ja Edsbergin musiikkikoulussa. Sibelius-Akatemiassa Koskela opiskeli myös barokkiviulun soittoa Kreeta-Maria Kentalan johdolla.

Tempera-kvartetin viulistina Koskela on konsertoinut useimmissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Hän on mukana myös Helsingin Barokkiorkesterin ja Kuudennen kerroksen orkesterin toiminnassa.

Syksyllä 2006 Silva Koskela kantaesitti pianisti Tuomas Turriagon kanssa säveltäjä Paavo Korpijaakolta tilaamansa viulu-pianoteoksen. Koskela on toiminut Tampereen konservatorion viulunsoiton lehtorina vuodesta 2002.

Tiila Kangas, alttoviulu
Tiila Kangas aloitti viulunsoiton opinnot 7-vuotiaana Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa ja vaihtoi 15-vuotiaana instrumentikseen alttoviulun. Sittemmin hän on opiskellut alttoviulunsoittoa, barokkialttoviulunsoittoa ja kamarimusiikkia Sibelius-Akatemiassa, Lontoon Royal College of Musicissa, Edsbergs Musikinstitutissa Ruotsissa sekä lukuisilla mestarikursseilla. Musiikin maisteriksi Kangas valmistui vuonna 2005.

Tiila Kangas on Tempera-kvartetin perustajajäsen, ja hän toimi lisäksi ahvenanmaalaisen Katrina-kamarimusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana 2004–2014. Toimittuaan vuosina 2005–2008 Sinfonia Lahden alttoviuluryhmän varaäänenjohtajana, liittyi hän syksyllä 2008 Helsingin kaupunginorkesterin alttoviuluryhmään.

Ulla Lampela, sello
Ulla Lampela suoritti diplomitutkintonsa syksyllä 2004 erinomaisin arvosanoin ja valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta keväällä 2005. Lampelan opettajina Sibelius-Akatemiassa ovat toimineet Timo Hanhinen, Marko Ylönen ja Hannu Kiiski. Lampela on täydentänyt opintojaan myös ulkomailla Tempera-kvartetin jäsenenä.

Ulla Lampela saavutti jaetun neljännen palkinnon Turun sellokilpailussa vuonna 1998. Lampela on konsertoinut Tempera-kvartetin jäsenenä runsaasti sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän toimii myös Kauhavan Kamarimusiikkiviikonlopun taiteellisena johtajana sekä sellonsoiton opettajana Itä-Helsingin musiikkiopistossa.