Paluu pääsivulle
Kuva Saara Vuorjoki / FIMIC

Juha T. Koskinen

Säveltäjä

”Ennen Lusiaa olen säveltänyt viisi oopperan kaltaista teosta. Olen mietiskellyt, miksi Lusian säveltäminen on ollut niin vaikeaa verrattuna aikaisempiin projekteihini. Lusia on ollut parisen vuotta työn alla. Yksin työkammiossani olen yrittänyt ymmärtää, miksi hän päätyi itsemurhaan. Välillä se on tuntunut hyvinkin raskaalta. Musiikki ei kuitenkaan päädy synkkyyteen, mihin Hannun librettokin vihjaa. Se päätyy kirkkauteen. Toivon pilkahdus on lopussa.”

”Lusian loitsun esitys viime kesän Oulunsalo Soi -festarilla Danel-kvartetin ja Virpin esittämänä oli minulle tärkeä käännekohta. Kun musiikki konsertissa puhkesi soimaan, se ei enää ollut vain minun ajatuksissani nuottipaperilla, vaan Lusian hahmo heräsi henkiin. Aloin kirjoittaa kokonaan uutta versiota, jolloin lihaa ja verta alkoi syntyä aikaisemmin hahmotellun luurangon ympärille.”

Juha T. Koskinen (s. 1972) on kansainvälisesti esitetty suomalainen säveltäjä, joka on erikoistunut oopperoihin ja instrumentaaliteoksiin. Hänen Lusiaa edeltävä oopperansa oli Yukio Mishiman näytelmään perustuva Madame de Sade. Hänen orkesteriteoksistaan voidaan mainita Yleisradion tilaamat Hehkuva graniitti (2001) ja Sinfonia no 1 (2006). Kamarimusiikkiteoksia Koskiselta ovat tilanneet mm. Ensemble Recherche, Nomad Ensemble, Quatuor Diotima sekä Moscow Contemporary Music Ensemble.

Koskinen on opiskellut sävellystä Kalevi Ahon, Anders Eliassonin, Paavo Heinisen, Kaija Saariahon ja Philippe Manouryn johdolla. Vuoden 2016 alusta Koskinen aloittaa sävellyksen vierailevana professorina Aichin taideyliopistossa Japanissa.

Kuva: Saara Vuorjoki / FIMIC