Paluu pääsivulle
Jorma Uotinen 090513

Jorma Uotinen

Ohjaaja, koreografi, tanssija

”Ei minulla ole Lusiaan mitään suhdetta”, toteaa Jorma Uotinen tammikuisena iltana helsinkiläisravintolassa. Libretisti, säveltäjä ja oopperan tuotantokoneisto ovat työskennelleet oopperan parissa jo parisen vuotta, ohjaaja ja koreografi Jorma Uotisen työ on selvästikin vasta alkamassa.

”Ai niin, olenhan minä käynyt Ahmaksella Hannun kanssa katsomassa hirttomäntyä. Mietimme, että mikä oksa se olikaan, ja oliko se varmasti juuri se puu. Ja kävimmehän me katsomassa sitä monttuakin (ulkoilmateatteria).”

”Joo ja kalasoppaa syötiin Oulun lentokentän lähistöllä, etkö muista”, Hannu Väisänen huikkaa pöydän toiselta puolen. Täytynee kysyä Uotisen suhdetta Lusia-neitiin uudestaan elokuussa 2015. Palaamme asiaan!

Jorma Uotinen (s. 1950) on Kuopio tanssii ja soi -festivaalin taiteellinen johtaja, koreografi, tanssija ja esiintyjä. Aikaisemmin hän on toiminut Suomen Kansallisbaletin ja Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän taiteellisena johtajana sekä tanssijana Kansallisbaletissa ja Pariisin oopperassa.

Lisäksi Uotinen on tehnyt koreografioita edellä mainittujen tahojen lisäksi Tanskan kuninkaalliselle baletille, La Scalan teatterille, Berliinin valtionoopperalle, Länsi-Australian baletille ja lukuisille muille. Uotinen on palkittu useilla suomalaisilla ja kansainvälisillä palkinnoilla, kuten Pro Finlandia 1985, Suomi-Award 2000 sekä Officier des Arts et Lettres 2003.

”Kun olin viiden vanha, halusin ostaa teatterin Porissa. Kymmenen vanhana menin soittamaan teatterin johtajan ovikelloa ja kysyin, olisiko hänellä minulle mitään työtä. Ja olihan hänellä. Sain joitain rooleja ja hoidin näyttelijöiden lapsia, koiria ja kissoja. Likosin teatterin ilmapiirissä ja löysin sieltä rauhattomuuteni, uskoni, epäilykseni, kärsimättömyyteni, rakkauteni, kostoni, sydämeni, teatterini ja tanssini. Usein sanotaan, että taiteilijat ovat hulluja ja liioittelevia ihmisiä. Kiitos Jumalalle siitä, että ovat!”