Paluu pääsivulle
Jonas Rannila

Jonas Rannila

Musiikinjohto

”Innostukseni musiikkiteatterin mystiikan maailmaan jatkuu omalla kohdallani yhä fanaattisempana. Lusian dramaattinen tarina ja libretto puhuttelivat aistejani jo ensilukemalta. Melankolinen ja synkkä aihe tuo musiikkiin valtaisan voima-arsenaalin ja loppua kohden latautuvan jännitteen. Musiikin vaikutuksesta libreton kauniit elementit ja tunteet tuntuvat voimistuvan, kun taas synkkiin ja musertaviin tunteisiin musiikki usein luo lohduttavan ja lieventävän elementin.”

”Jousikvintetti herättää henkiin luonnon loimun. Musiikki singahtaa eloon käyrätorven signaaleilla. Cembalon sentimentaalinen ja intensiivinen loihdinta muistuttaa meitä ajan arvaamattomasta salaperäisyydestä. Poikasopraanon kirkas ja kuulas joutsenlaulu kajahtaa taivaankannelta. Lusian melodiat piirtävät musiikille sen ominaisen liikekielen, jonka ytimessä näyttämötaiteet kohtaavat. Kuva, liike ja musiikki hurmioituvat keskenään.”

Jonas Rannila (s.1989) on nuoren muusikkopolven lupaavimpia ooppera- ja oratoriokapellimestareita. Bachmaanikko ja Wagneriaani on nuoresta iästään huolimatta ansioitunut niin laulajien, kuorojen kuin orkestereidenkin kouluttajana ja kapellimestarina. Rannila on työskennellyt mm. Kansallisoopperan, Savonlinnan Oopperajuhlien, Tampereen Oopperan, Helsingin juhlaviikkojen, Musica nova Helsingin, Opera Cavan ja Opera Pienon oopperatuotannoissa. Kuoronjohtajana Rannila on toiminut mm. Cantores Minores -poikakuorossa, kamarikuoro Kampin Laulussa ja mieskuoro Manifestumissa.

Hänen orkesterinjohdon opettajinaan ovat toimineet mm. Barbara Rucha ja Roland Börger sekä Florian Ludwig. Taide-yliopiston Sibelius-Akatemiassa Rannila suorittaa kuoronjohdon maisteriopintoja Nils Schweckendiekin ja Matti Hyökin ohjauksessa. Pro Musica Säätiö sekä Salzburgin Musiikkijuhlien Ystävät Suomessa ry ovat tukeneet Rannilan taiteellista työskentelyä. Rannila on Suomen Richard Wagner ry:n Bayreuth-stipendiaatti sekä YLE Klassisen blogisti.

Kuva: Mikael Niemi