Paluu pääsivulle
Mustonen

Elina Mustonen

Cembalo

”Tapasin Juha T. Koskisen vuosi sitten helmikuussa ja kuulin, että hän oli säveltämässä uutta oopperaa. Tämä oli ensimmäinen kosketukseni Lusia Rusintyttäreen. Jokin aika myöhemmin Virpi Räisänen soitti ja kysyi, olisinko käytettävissä teoksen cembalistiksi.”

”Virpi kertoi puhelimessa Lusian tarinan, joka tempaisi heti mukaansa. Oli hämmentävää, etten tiennyt asiasta mitään. Lusian kohtalo on koskettava ja järkyttävä, tuntui tärkeältä saada olla mukana. Lisäksi iloitsin jo etukäteen mahtavasta työryhmästä. Cembalistina olen otettu siitä, että soittimellani on tärkeä osuus Juhan partituurissa. Ja koska teatteri ja näytteleminen on nykyään noussut yhä tärkeämmäksi toiminnaksi muusikon työni ohella, ajatus musiikkiteatterin tekemisestä oli luonnollisesti varsin mieluisa.”

Elina Mustosen muusikonura käynnistyi kahdeksanvuotiaana cembalo-opinnoilla. Sibelius-Akatemian jälkeen hän siirtyi Ton Koopmanin oppilaaksi Amsterdamin Sweelinck-Conservatoriumiin, missä hän suoritti solistidiplomin vuonna 1988. Keväällä 2006 Elina Mustonen valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian DocMus-yksikön taiteilijakoulutuksesta aiheenaan J.S.Bachin cembalopedagogiikka.

Ensikonserttinsa Elina Mustonen soitti Jyväskylän debytanttina vuonna 1987. Siitä lähtien hän on ollut kysytty solisti ja kamarimuusikko niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hän on vieraillut ahkerasti kesäfestivaaleilla Kuhmon Kamarimusiikista Helsingin juhlaviikoille. Ulkomailla Elina Mustosta on kuultu Virossa, Islannissa, Englannissa, Saksassa, Italiassa, Hollannissa, Ranskassa, Belgiassa, Espanjassa, Portugalissa ja Yhdysvalloissa. Hän on esiintynyt myös useimpien suomalaisten orkestereiden solistina (mm. RSO, Tapiola Sinfonietta, Sinfonia Lahti ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri). Keskeisimpien barokkikonserttojen lisäksi Elina Mustosen ohjelmistoon kuuluvat mm. Francis Poulencin, Bohuslav Martinun ja Manuel de Fallan cembalokonsertot.

Elina Mustonen on tehnyt useita kiitettyjä soolo- ja kamarimusiikkilevytyksiä. Näistä tuorein on kokonaislevytys Johann Sebastian Bachin Partitoista (2010).

Kaudella 2006-2007 toteutettiin ensi kerran poikkitaiteellinen kamarimusiikkiteos ”Laulustaan lintu tunnetaan”, joka perustuu Domenico Scarlattin cembalomusiikille ja Nobel-kirjailija José Saramagon romaaniin Baltasar ja Blimunda. Mustosen Scarlattiana-levytys sai kirjailijan tulemaan ensivierailulle Suomeen teoksen suomenkieliseen ensiesitykseen, jonka jälkeen sitä on esitetty eri puolilla Suomea ja Eurooppaa. Saramagon kutsusta esitys on vieraillut myös Madridissa, Lissabonissa ja Kanarian saarilla.

Solistiuransa ohessa Elina Mustonen nauttii arvostusta myös pedagogina. Hän on toiminut cembalon- ja continuosoiton sekä cembalopedagogiikan opettajana Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1983 lähtien. Useat hänen oppilaistaan ovat voittaneet palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa.